
Skrei med jordskokkpuré og skalldyrsaus
Denne oppskriften gjør deg til en gourmetkokk i skreisesongen! Med en silkemyk jordskokkpuré og søtpotetchips lover vi at denne vi bli en ny favoritt i familien!
Vinhjørnet
I denne oppskriften vil vi løfte frem den delikate skreien og velger derfor en elegant hvitvin. Jordskokkpuréen og søtpotetchipsen bidrar med en del sødme, som må matches med fylde i hvitvinen. Den kraftige smaken i skalldyrsausen gjør også at vi trenger en hvitvin med god smakskonsentrasjon, så den ikke forsvinner i møte med retten. Mitt beste alternativ er en fatlagret hvitvin fra Spania, eller eventuelt en sauvignon blanc fra nye verden, som kan plukke opp aromaen av brokkolinien.
Handleliste:
- Skrei (150 – 200g/pers)
- 200 g brokkolini
- 2 bokser skalldyrskraft, fra Jacobs
- 400g jordskokk
- Fløte
- 3 ss smør
- 1 pose søtpotetchips
Fremgangsmåte:
- Redusér skalldyrskraften videre, omtrent 40% til.
- Skrell jordskokkene, del i om lag like store biter og kok til de er møre i saltet vann.*
- Når jordskokkene er kokt heller du av vannet og har i ca. 0,5 dl fløte og 1-2 ss smør. Kjør til en jevn puré med stavmikser. Hold varm.
- Når skalldyrskraften er redusert smaker du til med ca. 1 dl fløte. Smak underveis og bestem hvor kraftig saus du ønsker. Hold varm.
- Kok opp saltet vann og varm en stekepanne med olje.
- Når vannet koker har du i brokkolinien og koker i om lag 4 minutter.
- Ha salt og pepper på skreifileten og stek i en varm panne. Når fisken har fått fin farge på den ene siden snur du den og har i 1 ss smør. Stek til fisken flaker seg, og glinser.
Anretning:
- Ha jordskokkpureen i bunnen av en bolle, ha over to brokkolini og den flotte fisken.
- Avlutt med noen søtpotetchips og hell i 2 gode spiseskjeer med skallsyrsaus.
- Servér gjerne med noen ovnsbakte poteter.
*For å bevare en helt hvit pure kan du gjerne blande inn litt melk når du koker jordskokken.