Syre i vin – Hva er viktig å tenke på?

Vinen må ha en syre som er like høy eller høyere enn i matretten.

Noe av det aller viktigste når man skal finne vin som passer til mat er å finne en vin med en syre som fremhever smakene i matretten. Tenk hvor mye litt sitron gjør over loffskiven med ferske reker om sommeren. På samme måte løfter en syrerik vin middagsretten til nye høyder, og gjør at flere nyanser i råvarene kommer frem. Syre er også med på å gjøre retter med mye fett friskere.

       

Sauvignon blanc fra Sancerre og Laks- og rekeceviche er en perfekt syrerik match!

 

Viner med mye syre kommer ofte fra kjølige klima, hvor druene ikke modner like raskt som i varmere områder. Tyskland og noen områder i Frankrike er gode eksempler på dette.  Et kjølig klima gjør at syren bevares i druene, og at de inneholder mindre sukker. Noen druesorter inneholder også naturlig mindre syre enn andre. Riesling, sauvignon blanc, og chardonnay (fra visse områder) er grønne druer som ofte lager friske viner. Pinot noir og tempranillo er velkjente rødvinsdruer som ofte har høy syre.

Når burde jeg velge en vin med høy syre?

Til en matrett med mye:

  • Syre, som sitrusfrukt eller eddik.

    • Dette gjør at helheten bli balansert og både maten og vinen løfter hverandre frem.

  • Fett, i tilbehøret eller proteinkilden.

    • Her renser vinen opp fettet i munnen samtidig som fettet gjør syren i vinen mer dempet.

   

Flank Steak og fyldig rødvin fra Argentina er en perfekt kombinasjon med lavere syre!

Til matretter som er fyldige, kraftige og ikke så friske er det lurt å ha en vin som ikke er like syrerik. Dette gjør at matchen føles mer harmonisk, og at vinen ikke føles sur og mister smak i møte med maten.

Gode alternativ er viner med god fruktsødme og fylde som ofte kommer fra varmere strøk og lages av druer som trives godt der. Sør-Italia, Argentina, Chile, California og Rhône er kjente vinområder som ofte produserer fruktige og fyldige viner.

 

Når burde jeg velge en vin med lav syre?

Til en matrett med:

  • Lite syre og fett, som bakte grønnsaker og eller lette gryteretter

    • Lav syre gjør at vinen føles mild og harmonerer med smaksbildet i retten.

  • En delikat proteinkilde og nyanserte smaker, som kylling eller svin med mildt tilbehør.

    • Vinen vil ikke overdøver maten, og både maten og vinen får skinne.

  • Mye bitterhet, som endivesalat eller ruccola

    • Syre kan gjøre bitterheten ubehagelig.

  • Mye sødme, som bakt frukt og grønnsaker eller rørte bær.

    • Sødmen i maten vil gjøre at vinen føles enda mer syrefull og ødelegge balansen.

    Denne siden inneholder informasjon om alkoholholdige drikkevarer. Du må derfor være minst 20 år for å besøke den.

    Jeg er under 20 år.