Ribbe 

Ribbe er den mest spiste maten på julekvelden, og tipsene til drikke kommer fra alle kanter! Her kommer mine tips til ribbemiddagen, og ikke minst hvorfor det passer!

Det aller viktigste å tenke på med vin til ribbe er at den har en flott syre som kan rense opp munnfølelsen etter fettet i kjøttet. Samtidig som det er viktig med god syre er det også viktig at vinen har fin fylde som kan matche med alle smakene i tradisjonelt tilbehør som surkål/rødkål, julepølse, medisterkake, poteter, saus og tyttebær.

En sikker vinner: Ti amo Primitivo

Ti amo lokker mange med sitt fine ytre, men det er innsiden som teller! Dette er en fruktfokusert vin, med god konsentrasjon og fin lengde. Fruktigheten passer ypperlig til det smaksrike og sødmefulle tilbehøret, samtidig som vinen har en frisk syre som renser opp etter fettet.

Det uunngåelige tipset: Gran Cru Champagne

Champagne går til nesten alt, og med en Grand Cru kan det ikke bli feil!

Charles mignon er en frisk champagne med aroma av sitrus og modne, gule epler.  Charles Mignon Grand Cru er årgang 2016 og har en flott utvikling! Det kommer frem som aromaer av brioche og mandler, som løfter frem smakene av karamellisert svor og krydder, og gir ribben enda mer dybde.

Mye vin for pengene: sauvignon blanc

Om man ønsker hvitvin er det minst like viktig å tenke på syren og fylden. En fruktmoden sauvignon blanc fra Chile er et ypperlig valg! Det varmere klimaet bidrar til aromaer av moden frukt, som står fint med det sødmefulle tilbehøret, samtidig som vinen har en flott syre.

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt er også en storfavoritt på julekvelden, og det er viktig å sette maten sammen med en konsentrert vin som ikke forsvinner i den kraftige smaken. I min familie bruker vi 50/50 røkt og urøkt pinnekjøtt, men følgene vinvalg vil passe til begge deler, på litt ulike måter.

Det aller viktigste å tenke på med vin til pinnekjøtt er at den må ha god nok fylde til ikke å forsvinne i den smaksrike og fete maten. Tilbehøret er tradisjonelt litt sødmefylt, slik som i ribba, så det må man også tenke på. 

Den spanske favoritten: Condado de Haza

Condado de Haza er en ikonisk vingård som lager helt unike viner. Tempranillo er en drue med mye tanniner, men denne utviklede stilen har fløyelsmyke tanniner som er godt balansert med flott frukt og friskhet. Fantastisk valg til en eksklusiv julemiddag!

 

En snill oransjevin: Veralda Ambra

Oransjevin til pinnekjøtt blir vanligere og vanligere! Veralda Ambra har 15 dager skallmaserasjon, som gir vinen en flott fylde og typiske aromaer av steinfrukt, tørket frukt og krydder, samtidig som den er veldig lett å like. Vinen en helt tørr, men aromaene er med på å gi følelsen av litt sødme som står veldig fint med tilbehør som rotmos og krydrede kålretter.

Drikken som går til alt: Gran Cru Champagne 

Igjen anbefaler jeg denne flotte champagnen. Utviklet og konsentrert nok til å stå stødig med pinnekjøttmiddagen! Flotte sekundære og tertiære aromaer som vil fremheve det nydelige kjøttet og krydderne i tilbehøret. Friskheten renser opp det fete fra kjøttet og gjør helhetsinntrykket lettere.

Det spennende valget: Alejairén 2017

Dette er en veldig unik hvitvin fra Spania som jeg anbefaler til både ribbe og pinnekjøtt. Den har en helt fantastisk fylde, konsentrasjon og lengde. Vinen har lagret to år på franske eikefat, og det gjør den virkelig unik. En frisk frukt balansert med et krydret og søtaktig preg fra fatene. Fantastisk i julen!

Vilt

Spiser du vilt på julekvelden er det ikke alltid like lett å finne vintips

Det aller viktigste å tenke på med vin til vilt er å finne en konsentrert vin, uten alt for mye tanniner, slik at råvaren virkelig får skinne! 

Domaine Bousquet Gran Malbec 

er min aller beste anbefaling til nydelig viltkjøtt med tilbehør som rotmos, poteter, brun saus og tyttebærgelé. Vinen har en konsentrert smak av røde og mørke bær, men flott hint av krydder. Vinen har lagret ett år på betongtank slik at tanninene bli modne, uten noe integrert eik. Dette gjør at kjøttet virkelig får skinne og fruktsødmen i vinen passer flott sammen med tilbehøret.

Grandiosa

Vi vet alle at det er mange som spiser grandiosa på julekvelden.

Her kommer mine beste forslag til de som gjør det!

Italiensk vin med fin struktur: Farmers Market

Farmers market er en vin som gir utrolig mye for pengene! Flott syre som frisker opp den litt fete følelsen og balansert frukt med sødmefullt preg som passer godt med både paprikaen og skinken.

En spennende og frisk vin: Epicuro nero d’avola merlot

Dett er en spennende vin fra Sicilia, med den tradisjonelle druen nero d’avola, iblandet litt merlot for å gjøre den mer tilgjengelig. Fruktig vin med gode tanniner. Deilig smak av mørke og røde bær som går fint med paprikaen og god syre som løfter frem smaken i pizzaen. Bon appetitt.

GOD JUL!

    Denne siden inneholder informasjon om alkoholholdige drikkevarer. Du må derfor være minst 20 år for å besøke den.

    Jeg er under 20 år.