Boeuf Bourguignon med mørk sjokolade
Smaksrik gryte med litt mørk sjokolade som gir retten en ny dimensjon!
Vinhjørnet
En så kraftig gryte gjør seg aller best med en stor vin med god struktur og fruktkonsentrasjon. Vårt aller beste tips er å velge en vin laget med litt tørkede druer. Da har vinen aromaer av tørket frukt, krydder og sjokolade som er perfekt til denne gryteretten.
Handleliste:
- Storfe 1 kg, Enten mørbrad eller høyrygg
- ½ gul løk
- 3 fedd hvitløk
- 2 ss tomatpuré
- 2 laurbærblad
- 1,5 dl oksekraft
- 2,5 dl rødvin
- 2 dl vann
- 2 ss hvetemel
- 200 g gulrøtter
- 200 g sellerirot
- 200 g småløk
- 250g Små champignon
- 30g mørk sjokolade
- Timian, rosmarin og oregano
Fremgangsmåte:
- Del kjøttet i kuber, ha på salt og pepper og stek i en varm panne med olje. *
- Del opp den gule løken i strimler, finhakk hvitløken og fres i en kjele med olje.
- Ha så i tomatpureen og stek i 2 minutter. *
- Bland hvetemelet godt inn vannet.
- Tilsett de stekte kjøttbitene, rødvinen, kraften, laurbærbladene og melblandingen.
- La putre under lokk i 1 time.
- Del gulrøttene og selleriroten i jevne terninger.
- Skrell småløken, rens soppen og del begge i to.
- Når gryten har putret en time har du i grønnsakene og lar putre videre i 30-45 minutter uten lokk.
- La den få et godt oppkok hvis sausen fortsatt er rennende, eller juster med vann om den er for tykk. *
- Smak til med mørk sjokolade, salt, pepper og de tørkede urtene.
- Server gjerne med en baguette eller potetpuré.
Thea Engviks beste tips:
*Det er viktig å steke kjøttet først for å gi en god stekeskorpe til kjøttet og dermed masse ekstra smak!
* Tomatpuré kan ofte smake syrlig og litt bittert, så det er viktig å steke den litt for å få frem mer sødme og god tomatsmak.
* Tykkelsen på sausen har mye å si for et godt resultat. Hold øye med gryten underveis og juster slik du ønsker.