Matetic

Jorge Matetic-Celtinja var første generasjon i familien som ankom Chile fra Kroatia i 1892. I 1999 ble de første vinrankene plantet i Rosaria Valley, og dette var starten på deres revolusjonerende produksjon av syrah i dette kjølige klimaet. Fokuset har siden dag én vært på å produsere viner av aller høyeste kvalitet.

I 2001 kunne de produsere sin første årgang; sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir og syrah. Allerede året etter begynte de ferden mot en organisk og biodynamisk tilnærming i vingården. Alan York, en verdenskjent konsulent på området, bidro til dette og de fikk raskt sertifisering som en organisk vingård. Etter mange år med hardt arbeid fikk de alle 160 hektarene med vinmark sertifisert biodynamisk av Demeter.

Organisk agrikultur fremmer helsen og mangfoldet i økosystemet rundt vinrankene. Det blir heller ikke brukt noen former for sprøytemidler, slik at plantene er helt naturlige. Den naturlige floraen i vingården hjelper til med å beskytte vindruene på en helt naturlig måte. Gjess, kyllinger, alpacaer, sauer og kuer bidrar også til å holde ugress borte.

Biodynamisk agrikultur tar dette ett skritt lenger og bygger på Rudolf Steiners lære. Hans teori omhandler blant annet det naturlige samspillet i naturen og månefaser. Det finnes en rekke preparat som bidrar til å holde vingården sunn og de bruker kun egenlaget kompost.

Jordsmonnet i området består i hovedsak av granitt, men er også rikt på kvarts, som betyr at det ikke er rikt på næringsstoffer. Dette gjør at røttene til vinrankene er sterke og er med på å gi kvalitetsdruer. Beliggenheten i en dal nærme kysten gjør at havet gir smak til vinene, og morgentåke, havvinder og kjølige netter bidrar til en lang modningstid på druene. Kvaliteten har blitt anerkjent verden over og de har blant annet blitt inkludert i Wine & Spirits Magazine i listen for «Top 100 wineries of the year» flere år.

Dagens vinkjeller ble bygget i 2004 og er bygget slik at produksjonen er mest mulig bærekraftig og effektiv. Kjelleren bruker gravitasjonskraften under produksjonen, som er en varsom måte å behandle druene på. Under jorden er det tre rom hvor de lagrer 1800 tønner under gunstige forhold. De bruker franske eikefat og lagrer rødvinene mellom 12 og 22 måneder. De produserer en rekke ulike viner og eksporterer til mange land verden over! Endelig er en av vinene deres også tilgjengelige i Norge!

Produsentens viner

    Denne siden inneholder informasjon om alkoholholdige drikkevarer. Du må derfor være minst 20 år for å besøke den.

    Jeg er under 20 år.